Domaine Besson
Domainet blev grundlagt helt tilbage i 1902 af Eugéne Besson, og har altid været beliggende i Chablis by. Men i 1997 flyttede man fra centrum til større lokaler i udkanten af byen lige neden for Montmain marken.
I dag drives domainet af søskende parret Adrien og Camille, de er 4 genaration med ansvaret, og de overtog domainet efter deres far Alain. Adrien, som står for vinmarkerne sammen med 4 fastansatte, er født i 1993 og færdig gjorde sin bachelor grad i vin avl og ønologi i 2013. Camille som er født i 1990 viste allerede interesse for vinfremstilling i 11 års alderen. Det har altid bare været et spørgsmål om tid, hvornår hun skulle overtage. Camille færdiggjorde sin ønologi uddannelse i 2013, hendes første årgang med ansvaret for vinfremstillingen var dermed årgang 2014.
Domainet er gennem tiden vokset til hele 21 hektar, men Indtil 2014 blev de fleste druer solgt til negociants. Man fremstillede dengang kun ca. 10.000 under eget navn, de blev hovedsageligt solgt til restauranter, og en lille smule til turister. Det er der ændret på nu, og Camille’s ambition er at de bedste parceller, og kun de bedste druer derfra, skal bruges til egne vine. Allerede nu er produktionen steget til ca. 50.000 flasker under eget navn.
Camille vil producere elegante og mineralske vine, og hun er godt på vej efter min mening. Hun har tydeligvis sine egne ideer, i forhold til hvordan vinene blev fremstillet tidligere, og det lyder til at hendes far overhovedet ikke blander sig i hendes beslutninger, tværtimod. Når Chardonnay druerne er høstet, og de er ankommet til vineriet, presset de stille og roligt ved lavt tryk, og mosten fyldes herefter over i rustfri ståltanke, hvor den bliver i 24 timer ved en temperatur på 9 grader, for at bundfælde sig. Herefter kan mosten og det fine bundfald adskilles fra det grove og uønskede af slagsen. Camille fik sin far til at bygge et system, så hun med en smule kvælstof ved 2 bars tryk, kan få bundfaldet til at stige i tanken, og herefter tappe mosten ud fra bunden af tanken. Hun mener det giver bedre selektering af bundfaldet, og dermed muligheden for mere elegate vine.
Mosten gærer herefter ved 19-21 grader i hovedsageligt rustfri ståltanke, en lille smule af mosten, afhængigt af terroir, gæres i gamle 228 liters egefade. Efter gæringen bliver vinen på ståltanke i 8 til 18 måneder, igen afhængigt af terroir, selvfølgelig stadigvæk med det fine bundfald. Den del som ligger på fade overføres til ståltankene efter 8-12 måneder. Ideen med at lagre lidt at vinen på fade, er at give lidt mere struktur, eller krop om man vil, til vinene.
Herefter tappes vinene på flaske, og lagrer i ca. et år inden de frigives. De klassificerede vine vil hun gerne med tiden lagre endnu længere, inden de frigives.
Markarbejdet er naturligvis med så lidt sprøjtning som overhovedet muligt. Man forsøger at være på forkant med sygdommene, ved dagligt at være gennem alle sine parceller, på den måde kan man agere, i stedet for at reagere. Priserne i Chablis er ikke høje nok endnu, til at al markarbejdet kan laves med håndkraft. Det er derfor kun på de 2 Grand Cru vine, at man høster med håndkraft. På de andre vine foregår det med maskine, som hos langt de fleste producenter i Chablis.
Her følger lidt specifikationer på de vine man producerer hos Camille og Adrien.
- Petit Chablis
Fra et samlet areal på 2,83 hektar, beliggende ovenpå Grand Cru markerne. Lagrer på ståltanke i 8-12 måneder.
- Chablis
Den vigtigste vin kan man sige, med et samlet areal på hele 7,95 hektar. Hovedparten af vinen ligger på ståltanke med bundfaldet i 12 måneder, 3% af vinen gæres og lagres i egefade i 8 måneder.
- Chablis 1.Cru Vaillons
Fra de 3 undermarker i Vaillons, Secher, Beugnons og Chatains med et samlet areal på 2,44 hektar. 5% af vinen vinificeres og lagres på brugte fade, resten i ståltank fra 12 til 18 måneder. Den mest gul frugtede af de tre 1.Cru’s
- Chablis 1.Cru Montmains
Et blend af de 2 undermarker Les Forets og Butteaux med et smalet areal på 5,24 hektar. 5% af vinen vinificeres og lagres på brugte fade, resten i ståltank fra 12 til 18 måneder. Den mest mineralske af de tre 1.Cru’s
- Chablis 1.Cru Mont de Milieu
Fra en parcel på nøjagtig 1 hektar. Som med de andre 1.Cru vine vinificerer man 5% på 228 liters egefade og resten på ståltank, her altid med 18 måneders lagrings periode. Den mest komplekse af 1.Cru’erne, og formentlig den af dem med det største lagrings potentiale. Hvide blomster kombineret med mineralitet som Montmains.
- Vaudesir Grand Cru
Vaudesir som terroir er mange gange lidt svær at blive klog på. Marken er i princippet delt i to forskellige terroirs, for der løber nærmest en dal op midt gennem marken, som danner en sydøst vendt, og en sydvest vendt del. Hos Besson har man i alt hele 1,43 hektar stort set ligeligt fordelt mellem de 2 dele. Det giver en stor fordel i selekteringen af det bedste druemateriale. Her vinificeres 8% af vinen i egefade hvor den befinder sig i 12 måneder. Resten er på ståltank hvor den efter gæringen lagrer i 18 måneder.
- Les Clos Grand Cru
0,15 hektar er alt hvad man ejer fra denne enestående vinmark, hvilket giver 800-1000 flasker vin om året. Parcellen er perfekt beliggende midt på skråningen. Dette er den eneste af vinene som udelukkende gærer og lagrer i ståltank. Terroiret er så stærk ifølge Camille, at vinen ikke behøver ekstra struktur. En vin som kræver en del år i kælderen, for at vise hvorfor Les Clos er top marken i Chablis.